top of page
Rydals Bomullsspinneri 1800-tal.jpg

Vår Bygd & Utflyktsmål

Den historiska promenaden

Spinnerifabriken grundades år 1853 och samma år stod även disponentbostaden klar. Fabriken är idag Rydals Museum och disponentbostaden har fått namnet Rydals Herrgård. 

 

Byggnaderna ligger vid Bruksgatan som går genom hela Rydal där även den gamla skolan ligger liksom de tidigare arbetarlängorna och det som kallades minutaffären. Ni kan läsa om historian om ni går på ’Den historiska promenaden’ som är ca 750 m lång och är markerad med skyltar med information om byggnadernas historia. Att starta promenaden på museet är bra, där går det att få en karta och även en nyckel för att komma in och titta i två av byggnaderna. Annars kan du på egen hand börja den historiska promenaden vid ’Hemgården’, det som tidigare var ett vandrarhem men som numer är privatbostad och mikrobryggeri där Hemgårdens Ida, lager och Ale tillverkas. Fortsätt promenaden längs den vackra, långa stenbyggnaden på vänster sida, magasinet där all bomull förvarades och vidare till fabriken, nuvarande museet. Intill museet nere vid Viskan ligger kraftstationen som fortfarande är i bruk och förser Rydal med el. Bredvid museet ligger den moderna fabriken som byggdes 1937 då den gamla fabriken inte räckte till, den kommer ni känna igen på funkisstilen. På andra sidan vägen ligger disponentbostaden och bredvid den det som kallas Oxlagårn. Där bodde de starka oxarna som drog de tunga bomullsbalarna mellan Varberg och Rydal. År 1937, i samband med att den nya fabriken byggdes, gjordes Oxlagårn om till bostad åt disponent Torsten Eks privatchaufför. Mer utförlig information kan ni som sagt läsa er till vid skyltarna på den historiska promenaden samt på denna länk. 

Vandringsleder

Vill ni sträcka ännu mer på benen finns hundratals sjöar runt runt Rydal med fina vandringsleder runt.

 

Närmast Herrgården är vandringsleden runt Mjögasjön. Du tar dig lätt dit genom att följa gula stolpar och skyltar med början upp för en backe vid baksidan av Oxlagårn. Vandringsleden runt sjön är ca 8 km, gröna stolpar gäller, och det är i skogen runt sjön ni kan få era bästa men absolut hemliga svampställen. Förbi Rydal går också den vandringsled som kallas Ekenleden, den är betydligt längre, ca 22 km, och är kanske bäst att ta i etapper. Den går förutom genom Rydal också genom samhällen som Kinnahult, Seglora och Fritsla. 

   Utflykter

"Vid Rydals Småbåtshamn finns kanoter att hyra för en stilla färd längs med Viskan"

 

Och inte långt från Rydal ligger Stora och Lilla Hålsjön.

 

Förutom fina badställen vid sjöarna finns en fantastisk

utkiksplats, Liagärde, där utsikten över just Stora Hålsjön

är vidunderlig. 

 

 
 
Kanotfärd på Viskan

 

Ta en tur på Viskan.

 

Från Rydals Småbåtshamn, ett stenkast från Herrgården, går det att hyra kanot. Det är otroligt att uppleva den speciella tystnaden som blir när kanoten sakta bryter vattenytan på den stillaflytande ån. Otroliga vyer, ett rikt djurliv och massa ställen där msn kan gå i land, bada eller kanske laga mat.

Makarna Jensen, som kallar sig Älgört & Försprång, hyr inte bara ut kanoter utan även stormkök och tält för otroliga äventyr och de delar gärna med sig av vägen  under broarna och akvedukterna upp till Lilla Hålsjön och de fantastiskt fina badställena.

 
 
Övernattning

På Rydals Herrgård finns bara möjlighet för ett fåtal gäster att övernatta och då endast i samband med ett evenemang men ställplats

för husbil för 150 kr natten finns vid Viskans småbåtshamn på promenadavstånd från Herrgården.

 

Vill du ta del av det svenska kulturarvet typiskt för Sjuhäradsbygden väljer du att övernatta i de vackra förläggargårdarna Lydde Gård, Kinna Bed & Breakfast eller Kinnahults Bed & Breakfast. 

IMG_2498.jpg
IMG_2496.jpg
IMG_2497.jpg
IMG_2499.jpg
bottom of page