Om oss

Olof och Sara Söderberg träffade varandra år 2012 och för dem är Olofs mix av konstnärliga talanger och Saras akademiska utbildning en perfekt kombination för kärlek och lycka. 

Olof härstammar från Klädesholmen och Flatholmen på Tjörns sydvästra spets men är uppväxt på Hisingen i Göteborg. Han har alltid varit lite rädd för skogen och inlandet men kunde inte värja sig när han såg Rydal för första gången. Han har en brokig yrkesbana som försäljare, hantverkare och operasångare på Göteborgsoperan och han har alltid haft sång, musik och god mat som en ständig följeslagare.

 

Sara är advokat och driver en egen byrå i Göteborg och hade aldrig varit på sjön innan äktenskapet med Olof. Hon har lärt sig att livet ihop med Olof innebär en mängd utmaningar och äventyr. 

 

Husets historia

Rydals Herrgård byggdes 1853 som en disponentbostad till Fabriken Rydahls Manufaktur AB. 

 

Formspråket andas klassicism vilket märks på dörrar och fönster. På bilder från 1900-talet syns disponentvillan omgiven av två flyglar som beboddes av högre tjänstemän och användes även en period som sjukstuga. När Fabriken och Disponentvillan byggdes, var Rydal fortfarande en enkel bondby. Då hette orten Ryd. 

 

Villan uppfördes troligen av Sven Ericson, den man som idag kan sägas vara grundare till det Rydal som vi ser idag. Rydal var inte bara tekoindustrins vagga, utan här startade all gårdfarihandel och postorder. HM Rowells hade sitt lager i källaren till Rydals Herrgård. 

 

Torsten Ek tog sig titeln disponent år 1921 och kallades kungen av Rydal. Han var en stark personlighet som drev Spinneriet med en stark hand. Han bodde i huset till 1954. Du kan bland annat se hans signum på den vänstra ytterdörrens insida där det står ”T.Ek  1935” i träet. Efter att han flyttade byggdes bostaden om till en personalmatsal för de som jobbade i fabriken. Fabrikens sista maskin tystnade så sent som 2004.

 

Huset har varit en uppskattad mötesplats för alla livets händelser sedan 1968 då det gjordes om till värdshus.

 

Vår vision

Ett nytt kulturcenter

 

Vår förhoppning är att Rydal kan bli ett kulturcentrum, där Rydals museum står för historia och Rydals herrgård står för konserter och allsångskvällar. Dessa kan anordnas i den stora trädgården och i museets konferenslokaler.

"Som operasångare har jag ett nätverk och hoppas få hit större artister, samtidigt som jag själv med vänner kan bjuda på opera och visor" /Olof Söderberg

 

Rydal är en sådan viktig plats för västsvensk historia. Vår vision är att sätta fokus på textilindustrins betydelse för Västsverige och framhålla hur viktigt entreprenörsskapet är. 

Vi vill tillsammans med gäster, publik, företag, Marks kommun och Västra Götalandsregionen skapa en kulturell mötesplats med det goda livet som ledstjärna.

 

Rydals museum

Ett museum som kan upplevas med alla sinnen.

Museet är Sveriges enda bevarade bomullsspinneri med en unik industrimiljö på över 30 textilmaskiner, uppställda rad på rad i den gamla spinnsalen. Spinneriet grundades 1853 på initiativ av en av traktens mäktigaste vävnadsförläggare, Sven Erikson. 


Idag visar museet maskiner från 1891 och framåt. Vissa maskiner körs regelbundet och du kan se hur ett garn blir till. 

I museets fasta historiska utställning får du veta mer om bygdens historia. Här har du också möjlighet att prova kläder, spela spel, lyssna på musik samt prova på att väva, sticka eller virka. 
I de två hallarna för tillfälliga utställningar visas växelvis foto, textil, konst, konsthantverk och design.

En promenad i samhället på den knappt kilometerlånga skyltade historiska promenaden ger dig kunskap om människornas och byggnadernas historia i detta välbevarade brukssamhälle.

Välkommen till museet som överraskar!

#Rydalsherrgard

Tel: 0320-140 60  
Email: info@rydalsherrgard.se

  • Instagram

© 2020 Rydals Herrgård

Foto: Camoni Design: Klara former