top of page
Om oss
Rydal_2402.jpg

Om Oss

Olof och Sara Söderberg träffade varandra år 2012 och för dem är Olofs mix av konstnärliga talanger och Saras akademiska utbildning en perfekt kombination för kärlek och lycka. 

Olof härstammar från Klädesholmen och Flatholmen på Tjörns sydvästra spets men är uppväxt på Hisingen i Göteborg. Olof älskar havet och hade sällan befunnit sig i inlandet och aldrig i en skog men när han kom till Rydal första gången år 2020 kunde han inte värja sig utan övertalade Sara att de skulle köpa den vackra disponentbostaden. 

 

Olof har en brokig yrkesbana som försäljare, hantverkare och operasångare på Göteborgsoperan och han har alltid haft sång, musik och god mat som en ständig följeslagare.

 

Sara är advokat och driver en egen byrå i Göteborg och hade aldrig varit på sjön innan äktenskapet med Olof. Hon har lärt sig att livet ihop med Olof innebär en mängd utmaningar och äventyr. 

Till Olof och Saras hjälp har de fantastisk personal som har en stark drivkraft och ambition att göra gästernas besök till en härlig stund och fint minne. 

Historia

Husets Historia

Rydal_2466_logo.jpg

Rydals Herrgård byggdes 1853 som en disponentbostad till Fabriken Rydahls Manufaktur AB. 

 

När Fabriken och Disponentbostaden byggdes, var Rydal fortfarande en enkel bondby. Då hette orten Ryd. 

 

Disponentbostaden uppfördes troligen av Sven Ericson, den man som idag kan sägas vara grundare till det Rydal som vi ser idag. Formspråket andas klassicism vilket märks på dörrar och fönster. På bilder från 1900-talet syns disponentvillan omgiven av två flyglar. Dessa beboddes sannolikt av högre tjänstemän och under en period användes de som sjukstuga.

 

Rydal var inte bara tekoindustrins vagga, utan här startade all gårdfarihandel och postorder. HM Rowells till exempel hade sitt lager i källaren till Rydals Herrgård. 

 

Torsten Ek tog sig titeln disponent år 1921 och kallades kungen av Rydal. Han var en stark personlighet som drev Spinneriet med en stark hand. Han bodde i huset till 1954. Hans barn och barnbarn har under sommaren 2020 gästat Herrgården flera gånger och lämnat flera vackra tidsenliga fotografier som i sinom tid kommer att hängas upp som ett galleri i hallen. Torsten Eks signum syns bland annat på den vänstra ytterdörrens insida där det står ”T.Ek  1935” i träet. Efter att han flyttade byggdes bostaden om till en personalmatsal för de som jobbade i fabriken. Fabrikens sista maskin tystnade så sent som 2004.


Byggnaden har varit en uppskattad mötesplats för alla livets händelser sedan 1968 då det gjordes om till värdshus. Olof och Sara Söderberg tog över Rydals Herrgård i april 2020 och öppnade upp verksamheten den 2 maj samma år. 

På grund av pandemin hölls Rydals Herrgård stängd under större delen av 2021 men tiden utnyttjades till varsam och pietetsfull renovering. Verksamheten återöppnades den 6 november 2021.  

Vision
IMG_3393.HEIC

Vår Vision

Ett nytt kulturcenter

 

Vår förhoppning är att Rydal kan bli ett kulturcentrum, där Rydals museum står för historia och Rydals Herrgård står för konserter och allsångskvällar. Dessa kan anordnas i den stora trädgården och i museets konferenslokaler.

"Som operasångare har jag ett nätverk och hoppas få hit större artister, samtidigt som jag själv med vänner kan bjuda på opera och visor" /Olof Söderberg

 

Rydal är en sådan viktig plats för västsvensk historia. Vår vision är att sätta fokus på textilindustrins betydelse för Västsverige och framhålla hur viktigt entreprenörsskapet är. 

Vi vill tillsammans med gäster, publik, företag, Marks kommun och Västra Götalandsregionen skapa en kulturell mötesplats med det goda livet som ledstjärna.

Rydals museum
Rydal_2280.jpg

Rydals Museum

Ett museum som kan upplevas med alla sinnen.

Museet är Sveriges enda bevarade bomullsspinneri med en unik industrimiljö på över 30 textilmaskiner, uppställda rad på rad i den gamla spinnsalen. Spinneriet grundades 1853 på initiativ av en av traktens mäktigaste vävnadsförläggare, Sven Erikson. 


Idag visar museet maskiner från 1891 och framåt. Vissa maskiner körs regelbundet och du kan se hur ett garn blir till. 

I museets fasta historiska utställning får du veta mer om bygdens historia. Här har du också möjlighet att prova kläder, spela spel, lyssna på musik samt prova på att väva, sticka eller virka. 
I de två hallarna för tillfälliga utställningar visas växelvis foto, textil, konst, konsthantverk och design.

En promenad i samhället på den knappt kilometerlånga skyltade historiska promenaden ger dig kunskap om människornas och byggnadernas historia i detta välbevarade brukssamhälle.

Välkommen till museet som överraskar!

bottom of page