top of page
Rydals Bomullsspinneri 1800-tal.jpg
Rydals Bomullsspinneri 1800-tal.jpg

Vår Bygd & Utflyktsmål

Om oss

Den Historiska Promenaden

 

Spinnerifabriken grundades år 1853 och samma år stod även disponentbostaden klar. Fabriken är idag Rydals Museum och disponentbostaden har fått namnet Rydals Herrgård. 

 

Byggnaderna ligger vid Bruksgatan som går genom hela Rydal där även den gamla skolan ligger liksom de tidigare arbetarlängorna och det som kallades minutaffären. Ni kan läsa om historian om ni går på ’Den historiska promenaden’ som är ca 750 m lång och är markerad med skyltar med information om byggnadernas historia. Att starta promenaden på museet är bra, där går det att få en karta och även en nyckel för att komma in och titta i två av byggnaderna. Annars kan du på egen hand börja den historiska promenaden vid ’Hemgården’, det som tidigare var ett vandrarhem men som numer är privatbostad och mikrobryggeri där Hemgårdens Ipa, lager och Ale tillverkas och som köps in och serveras på Rydals Herrgård. Fortsätt promenaden längs den vackra, långa stenbyggnaden på vänster sida, magasinet, där all bomull förvarades och vidare till fabriken, det nuvarande museet. Intill museet nere vid Viskan ligger kraftstationen som fortfarande är i bruk och förser hela Rydal med el.

Bredvid museet ligger den moderna fabriken som byggdes 1937 då den gamla fabriken inte räckte till, den kommer ni känna igen på funkisstilen. På andra sidan vägen ligger disponentbostaden, dvs Rydals Herrgård, och bredvid den det som kallas Oxlagårn. Där bodde de starka oxarna som drog de tunga bomullsbalarna mellan Varberg och Rydal. År 1937, i samband med att den nya fabriken byggdes, gjordes Oxlagårn om till bostad åt disponent Torsten Eks privatchaufför. Mer utförlig information kan ni som sagt läsa er till vid skyltarna på den historiska promenaden samt på denna länk.

Historia

Vandringsleder

Vill ni sträcka ännu mer på benen än den motion den Historiska promenaden ger, finns hundratals sjöar runt runt Rydal med fina vandringsleder runt.

 

Närmast Herrgården är vandringsleden runt Mjögasjön. Du tar dig lätt dit genom att följa gula stolpar och skyltar med början upp för en backe vid baksidan av Oxlagårn. Vandringsleden runt sjön är ca 8 km, gröna stolpar gäller, och det är i skogen runt sjön ni kan hitta era bästa men absolut hemliga svampställen.

 

Förbi Rydal går också den vandringsled som kallas Ekenleden, den är betydligt längre, ca 22 km, och är kanske bäst att ta i etapper. Den går förutom genom Rydal också genom samhällen som Kinnahult, Seglora och Fritsla. 

Inte långt från Rydal ligger Stora och Lilla Hålsjön som erbjuder fina badställen. Vid sjöarna finns en fantastisk

utkiksplats, Liagärde, där utsikten över just Stora Hålsjön

är vidunderlig. 

IMG_2255.jpg
Vision
IMG_2256.jpg

Kanotfärder

Ta en tur på Viskan.

 

Från Rydals Småbåtshamn, ett stenkast från Herrgården, går det att hyra kanot. Det är otroligt att uppleva den speciella tystnaden som blir när kanoten sakta bryter vattenytan på den stillaflytande ån. Otroliga vyer, ett rikt djurliv och massa ställen där man kan gå i land, bada eller kanske laga mat.

Makarna Jensen, som kallar sig Älgört & Försprång, hyr inte bara ut kanoter utan även stormkök och tält för otroliga äventyr och de delar gärna med sig av vägen upp till Seglora där det finns ett vattenfall eller vägen under broarna och akvedukterna upp till Lilla Hålsjön och de fantastiskt fina badställena som finns där.

Rydals Pelarsal

Ett dynamiskt salutorg med konst och dagsaktuella upplevelser.

 

Pelarsalen i bottenvåningen på Rydals Museum invigdes den 25 maj 2024. I pelarsalen finns butiker med ett ständigt varierande utbud men med fokus på inredning, antikviteter, vintage, textil och konstverk.

Vissa butiker är tillfälliga pop-up-butiker medan andra är permanenta. 

För ett aktuellt utbud och öppettider är det bra kolla in deras sociala medier.

  • Instagram
  • Facebook
IMG_3821.JPG
Rydals museum
Rydal_2280.jpg

Rydals Museum

Ett museum som kan upplevas med alla sinnen.

Museet är Sveriges enda bevarade bomullsspinneri med en unik industrimiljö på över 30 textilmaskiner, uppställda rad på rad i den gamla spinnsalen. Spinneriet grundades 1853 på initiativ av en av traktens mäktigaste vävnadsförläggare, Sven Erikson. 


Idag visar museet maskiner från 1891 och framåt. Vissa maskiner körs regelbundet och du kan se hur ett garn blir till. 

I museets fasta historiska utställning får du veta mer om bygdens historia. Här har du också möjlighet att prova kläder, spela spel, lyssna på musik samt prova på att väva, sticka eller virka. 
I de två hallarna för tillfälliga utställningar visas växelvis foto, textil, konst, konsthantverk och design.

Som vi skrivit om ovan, en promenad i samhället på den knappt kilometerlånga skyltade historiska promenaden ger dig kunskap om människornas och byggnadernas historia i detta välbevarade brukssamhälle.

Välkommen till museet som överraskar!

Övernattning

På Rydals Herrgård finns möjlighet för ett 10-tal gäster att övernatta och då främst i samband med en konferens eller ett evenemang men ställplats för husbil för 150 kr natten finns vid Viskans småbåtshamn, ett stenkast från Herrgården.

 

Vill ni övernatta och ta del av det svenska kulturarvet, typiskt för Sjuhäradsbygden finns de vackra förläggargårdarna, Lydde Gård, Kinna Bed & Breakfast eller Kinnahults Bed & Breakfast, samtliga i närheten av Rydal. 

IMG_2877.jpg
bottom of page